V nadcházejících letních dnech ho oceníte jako osvěžující limonádu a v zimě zase jako skvělý lék na rýmu, kašel a zbaví vás i chrapotu. Květy obsahují vitamíny C, A, P a skupiny B.
Převařte dva litry vody a nechte vychladnout. Květy namočte na pár minut do studené vody, vyplaví se tím drobné nečistoty. Po vytažení je nechte chvíli okapat a odstřihněte stonky.
Květy vložte do čistého džbánu/nádoby a přidejte citrony. Počet květů je spíše orientační, nádobu plním tak, aby byla plná do ¾ . Proč? Pokud dáte méně květů, chuť a vůně bude méně intenzivní a to určitě nechcete.
Květy zalijte vychladlou vodou a dejte do lednice, na 24 hodin.
Sítko vyložte látkovou plenou a vodu přeceďte do velkého hrnce. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu.
Přidejte cukr, kyselinu citrónovou a na plotýnce mírně zahřejte (teplota by neměla přesáhnout 30°C). Míchejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Může to trvat i 20 minut.
Plňte do připravených skleněných lahví a uchovejte v lednici. Čerstvá šťáva vydrží v lednici až 14 dní.
Pokud si sirupu připravíte více a chcete ho šetrně uchovat i na zimu, dejte sirup do půl litrových plastových lahví, mírně promáčkněte, víčko nedotahujte úplně a dejte do mrazničky.
V zimě pomůže nejen s kašlem a rýmou, ale pokud si nasušíte květy černého bezu a uvaříte si z něj čaj, pomůže při horečce, protože podporuje pocení a vykašlávání. Vlažný bezový čaj je močopudný, pomůže při onemocnění ledvin, cévních problémech a podporuje kojení. Léčivé účinky mají i listy bezu, údajně mají protinádorový účinek a čaj z listů čistí krev.