Domácí bezinkový sirup

Už máte hotový sirup z květů černého bezu?

Že ještě ne?

Bezinková šťáva na FB

Tak si pospěšte, jinak si počkáte do příštího roku.

A kdo by chtěl čekat, když tak krásně voní, skvěle chutná a ještě k tomu je zdravý, teda pokud si jej připravíte doma sami.

V nadcházejících letních dnech ho oceníte jako osvěžující limonádu a v zimě zase jako skvělý lék na rýmu, kašel a zbaví vás i chrapotu. Květy obsahují vitamíny C, A, P a skupiny B.

Budete ho připravovat poprvé?

Nevadí.

Přikládám svůj osvědčený recept na Domácí bezinkový sirup.

SVA_5146 - upravené

Ingredience:

  • Přibližně 40 velkých květů bezu
  • 1 bio citrón, omytý a nakrájený na plátky (pokud neseženete citrony v bio kvalitě, použijte obyčejný, jen ho zbavte kůry)
  • 2 kg cukru krupice
  • 3 lžíce kyseliny citronové
  • 2 litry převařené vody

Dále budete potřebovat:

  • 2 větší skleněné džbány, nebo jinou skleněnou nádobu
  • Jemné sítko
  • Plátýnko/látkovou plenku
  • Velký hrnec
  • Láhve na uchování hotového sirupu (hotového sirupu bude cca 3,3 litru)

Postup:

Převařte dva litry vody a nechte vychladnout. Květy namočte na pár minut do studené vody, vyplaví se tím drobné nečistoty. Po vytažení je nechte chvíli okapat a odstřihněte stonky.

Květy vložte do čistého džbánu/nádoby a přidejte citrony. Počet květů je spíše orientační, nádobu plním tak, aby byla plná do ¾ . Proč? Pokud dáte méně květů, chuť a vůně bude méně intenzivní a to určitě nechcete.

Květy zalijte vychladlou vodou a dejte do lednice, na 24 hodin.

Sítko vyložte látkovou plenou a vodu přeceďte do velkého hrnce. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu.

Přidejte cukr, kyselinu citrónovou a na plotýnce mírně zahřejte (teplota by neměla přesáhnout 30°C). Míchejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Může to trvat i 20 minut.

Plňte do připravených skleněných lahví a uchovejte v lednici. Čerstvá šťáva vydrží v lednici až 14 dní.

Pokud si sirupu připravíte více a chcete ho šetrně uchovat i na zimu, dejte sirup do půl litrových plastových lahví, mírně promáčkněte, víčko nedotahujte úplně a dejte do mrazničky.

Další možnosti uchování:

  • Pokud nemáte místo v mražáku, jednoduše sterilujte v uzavřených skleněných lahvích 25 minut při teplotě 70°C a po vychladnutí uchovejte v chladnu a temnu.
  • Nechcete šťávu zahřívat na vysoké teploty? Kápněte na vrch sirupu pár kapek tvrdého alkoholu, skvěle poslouží slivovice. Několik kapek dejte i do víčka, nechte uschnout, uzavřete sklenice a přesuňte do lednice, nebo sklepa.

Chcete znát další výhody černého bezu?

V zimě pomůže nejen s kašlem a rýmou, ale pokud si nasušíte květy černého bezu a uvaříte si z něj čaj, pomůže při horečce, protože podporuje pocení a vykašlávání. Vlažný bezový čaj je močopudný, pomůže při onemocnění ledvin, cévních problémech a podporuje kojení. Léčivé účinky mají i listy bezu, údajně mají protinádorový účinek a čaj z listů čistí krev.

 

Martina Veselská
Miluji pečení a krásně nazdobené dorty a baví mě dál předávat ty nejlepší recepty a rady tak, aby nikdo nemusel v kuchyni trávit zbytečně moc času a výsledek byl vždy perfektní. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře