Jahodový dort, který si zamilujete.

Tenhle dort mě vlastně naučila moje maminka, jen jsem trošku doladila poměr jahod, šlehačky a tvarohu. A hlavně pro mě velmi zásadní věc: želatinu, kterou nepoužívám, jsem vyměnila za Agar, který se vyrábí z mořských řas a má naprosto skvělé vlastnosti.

K vlastnostem agaru se ještě někdy vrátím, teď už jdeme na ten skvělý jahodový dort, který všichni milují a to i ti, co sladké většinou moc nemusí.

Připravte si kulatou dortovou formu o průměru 23 cm, vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Na korpus budete potřebovat:

  • 5 vajíček
  • 5 lžic cukru krystal
  • 2,5 lžíce oleje
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžička kůry z bio citrónu

Na jahodovou náplň si připravte:

  • 500g jahod (čerstvých, nebo mražených)
  • cca 4 lžíce cukru krystal
  • 1 zarovnanou lžíci agaru
  • 33% šlehačku (250 ml)
  • Plnotučný tvaroh ve vaničce (250 g)
  • cca 4 lžíce cukru moučky

A můžeme začít:

Vajíčka, cukr krystal a kůru z citrónu vyšlehejte ručním šlehačem na nejvyšší obrátky do tuha. Trvá to tak 10 až 15 min. Ideální je šlehač se stojanem.

Předehřejte troubu na 170°C .

Snižte obrátky šlehače na minimum a přidejte olej.

Dál už použijte jen stěrku a zlehka zapracujte, přes sítko prosátou, mouku.

Vzniklou směs nalijte do formy a dejte péct na přibližně 20 min. Zda je korpus hotový, jednoduše překontrolujete tak, že zapíchnete špejli do středu, pokud zůstane po vytažení suchá, máte hotovo a dejte korpus vychladnout. Po vychladnutí sundejte boční stěnu formy a umyjte ji od zbytku mouky. Poté nasaďte zpět.

Vyšlehejte šlehačku, přidejte cukr, tvaroh a ochutnejte, jestli je cukru akorát. Případně přidejte podle vlastní chuti.

Do středně velkého hrnce dejte jahody a tyčovým mixérem je rozmixujte dohladka, přidejte zarovnanou lžíci agaru a pořádně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a minutu povařte. Přidejte cukr krystal a zamíchejte.

Ještě horké jahody rychle nalijte do šlehačky s tvarohem a ručním šlehačem promíchejte.  Ihned nalijte na vychladlý korpus a dejte ztuhnout na chladné místo, nebo do lednice.

Můžete podávat.

SVA_5410 - upravené

Tipy:

  • Dort můžete dozdobit jahodami, nebo šlehačkou.
  • Máte-li jahody navíc, udělejte jahodovou omáčku. Jahody dejte do hrnce, přidejte cukr, rozmixujte a pomalu zahřejte. Podávejte kousek dortu přelitý jahodovou omáčkou. Tahle kombinace je naprosto skvělá.
  • Pokud se Vám urodí více malin, použijte je místo jahod. Chuť je také skvělá.

 

Martina Veselská
Miluji pečení a krásně nazdobené dorty a baví mě dál předávat ty nejlepší recepty a rady tak, aby nikdo nemusel v kuchyni trávit zbytečně moc času a výsledek byl vždy perfektní. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře