K vlastnostem agaru se ještě někdy vrátím, teď už jdeme na ten skvělý jahodový dort, který všichni milují a to i ti, co sladké většinou moc nemusí.
Připravte si kulatou dortovou formu o průměru 23 cm, vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Na korpus budete potřebovat:
Na jahodovou náplň si připravte:
A můžeme začít:
Vajíčka, cukr krystal a kůru z citrónu vyšlehejte ručním šlehačem na nejvyšší obrátky do tuha. Trvá to tak 10 až 15 min. Ideální je šlehač se stojanem.
Snižte obrátky šlehače na minimum a přidejte olej.
Dál už použijte jen stěrku a zlehka zapracujte, přes sítko prosátou, mouku.
Vzniklou směs nalijte do formy a dejte péct na přibližně 20 min. Zda je korpus hotový, jednoduše překontrolujete tak, že zapíchnete špejli do středu, pokud zůstane po vytažení suchá, máte hotovo a dejte korpus vychladnout. Po vychladnutí sundejte boční stěnu formy a umyjte ji od zbytku mouky. Poté nasaďte zpět.
Vyšlehejte šlehačku, přidejte cukr, tvaroh a ochutnejte, jestli je cukru akorát. Případně přidejte podle vlastní chuti.
Do středně velkého hrnce dejte jahody a tyčovým mixérem je rozmixujte dohladka, přidejte zarovnanou lžíci agaru a pořádně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a minutu povařte. Přidejte cukr krystal a zamíchejte.
Ještě horké jahody rychle nalijte do šlehačky s tvarohem a ručním šlehačem promíchejte. Ihned nalijte na vychladlý korpus a dejte ztuhnout na chladné místo, nebo do lednice.
Tipy: